Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zaimponować gościom podczas Wielkanocy? Zaskocz ich obłędnym mazurkiem pistacjowym z białą czekoladą i dżemem malinowym. Tak skomponowane smaki z pewnością zachwycą wszystkich biesiadników bez wyjątku. Mazurek pistacjowy z białą czekoladą - od czego zacząć? Przygotowanie mazurka pistacjowego z białą czekoladą zacznij od zrobienia kruchego ciasta (możesz je upiec nawet 2-3 dni wcześniej). Wystarczy połączyć mąkę z cukrem pudrem, schłodzonym masłem i łyżką lodowatej wody. Składniki na ciasto należy zagnieść, następnie schłodzić w lodówce, po czym rozwałkować wyłożyć do formy i upiec na złoty kolor. Ciasto na mazurka możemy schładzać dwukrotnie - raz po zagnieceniu składników, drugi raz po przełożeniu go do formy. Ciasto na mazurka pieczemy na dwa etapy - pierwszy z obciążeniem w temperaturze 200 stopni, drugi bez obciążenia w podobnej temperaturze do zrumieniania. Jak zrobić puszysty krem do mazurka pistacjowego z białą czekoladą? Jeśli chcemy uzyskać puszysty krem pistacjowy z białą czekoladą, należy połączyć go z ubitą śmietanką i serkiem mascarpone. Krem przyrządzony w ten sposób idealnie nada się do dekoracji ciast, tortów i innych słodkich deserów.
forma na tartę o średnicy 26-29 cm, mikser
Polecam.
Odsłon: 521
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12532
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5251
Polecam.
Odsłon: 521
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12532
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5251
Składniki
Przygotuj spód do mazurka. Na stolnicę przesyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder i łyżkę lodowatej wody. Składniki początkowo siekaj nożem, następnie krótko zagniataj dłońmi, tylko do momentu połączenia składników. Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Przygotuj bazę do przełożenia mazurka. Słodką śmietankę przelej do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu - uważaj, żeby śmietanki nie zagotować! Czekoladę połam na kosteczki, dodaj do niej dwie łyżki pasty pistacjowej. Składniki zalej gorącą śmietanką. Składniki mieszaj do połączenia. Następnie odstaw do wystudzenia i schłodzenia w lodówce.
Formę na mazurka natłuść masłem i prósz mąką. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek o grubości około 4 mm. Rozwałkowanym ciastem wylep spód i brzegi formy. Ciasto ponakłuwaj widelcem.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Na górę ciasta wyłóż papier do pieczenia i wysyp obciążenie (może to być groch albo fasola). Spód na mazurka piecz przez 15-20 minut, następnie zdejmij obciążenie i piecz ciasto przez kolejne 10 minut (do zrumienienia).
Upieczony kruchy spód wystudź.
Śmietankę z białą czekoladą i kremem pistacjowym przelej do miski. Dodaj schłodzony serek mascarpone oraz cukier puder. Składniki zmiksuj na sztywny krem.
Na kruchy spód wyłóż dżem malinowy. Krem pistacjowy przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Wyciskaj krem na ciasto tworząc wzorki.