Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na "Metrowiec" jest takie samo jak w moich przepisach "Babka na oleju", "Muffinki na oleju"" i "Zebra". Nowością jest jedynie krem budyniowy do przełożenia poszczególnych porcji babki.
Złociste kolby kukurydzy polane masełkiem z dodatkiem czosnku i orzechów roze...
Odsłon: 59
Całkiem oryginalny pomysł na deser. W tym roku nasze borówkowe krzaczki piękn...
Odsłon: 81
Złociste kolby kukurydzy polane masełkiem z dodatkiem czosnku i orzechów roze...
Odsłon: 59
Całkiem oryginalny pomysł na deser. W tym roku nasze borówkowe krzaczki piękn...
Odsłon: 81
Składniki
Białka ubić mikserem na sztywna pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksować. Dodać żółtka, olej, wodę. Na koniec mąka przesiana z proszkiem do pieczenia.
Dwie foremki keksówki o wymiarach 11x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej z nich wlać połowę ciasta. Do pozostałej części dodać kakao i nieco wody. Całość zmiksować i przelać do drugiej foremki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 40 min. Po upieczeniu będą dwie babki: jasna i ciemna.
Po wystudzeniu babki pokroić na równą ilość porcji. Przygotować krem do przełożenia. Ugotować budyń z cukrem. Ostudzić. Masło miksować i dodawać do niego budyń. Tak przygotowanym kremem smarować na przemian porcję jasna, a następnie ciemną. W ten sposób powstanie jedna, długa, dwukolorowa babka. Można ją dodatkowo polać polewą. Ja tego nie robię. Metrowiec ułożyć na deseczce. W ten sposób łatwo go przenieść do lodówki, gdzie musi być kilka godzin. Najlepiej całą noc. Kroić z ukosa. Otrzyma się wtedy dwa kolory. Pięknie to wygląda. Smak babki długo się pamięta.