Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak się okazuje pierniczki można robić przez cały rok, a nie tylko od święta. A jak są to znikają bardzo szybko;). Przyprawę do piernika można zrobić samemu z własnych domowych przypraw, jak kto lubi. W strukturze są miękkie i nie są twarde z lukrem cytrynowym.
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4359
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 272
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4359
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 272
Składniki
Ciasto: Cukier (100 g ) rozpuścić w 1/4 szklanki wody i skarmelizować. Mąkę przesiać z sodą do miski. Masło rozpuścić, a miód podgrzać z masłem, lekko ostudzić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, tak aby były puszyste. Do pierwszej masy dodać utarte żółtka, przyprawę korzenną i śmietanę, wymieszać. Do mąki wlać miód z masłem i masę z przyprawą korzenną. Na początku wymieszać składniki łyżką, a następnie masę wyrobić i podzielić na kulki. Ciasto schłodzić w lodówce około 0,5 h. Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 4 mm na podsypany blat mąką i wycinać różne kształty pierniczków. Pierniczki piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10-11 minut.
Lukier cytrynowy: Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem i ozdabiać upieczone i ostudzone wcześniej pierniczki. Smacznego;)!!!