Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna, krucha, chrupiąca tarta dzięki migdałom. Jest obłędna w smaku. Całą robotę robią tutaj migdały, masło w cieście. Nadzienie jest bardzo delikatne za sprawą jogurtu i śmietany. Tarte możecie zabrać do pracy, na piknik. Śliweczki dopełniają całości smaku.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 7468
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 215
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 7468
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 215
Składniki
Ciasto kruche: Mąkę przesiewam do miski, dodaję żółtka, pokrojone masło zimne, sól, puder, migdały mielone i kroję nożem składniki. Zagniatam krótko rękoma. Wstawiam na godzinę do lodówki. Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia, przez drugi arkusz papieru nie przykleja się do wałka. Moja forma ma średnicę 26 cm. Ciasto przekładam do formy i dociskam brzegi. Z reszty ciasta która mi została wycinam motylki piekę na blaszce osobnej temp 160 stopni przez 13 minut. Tartę nakłuwam widelcem przed włożeniem do piekarnika. Wstawiam do nagrzanego temp 200 stopni na 15 minut aż się zarumieni lekko.
Masa jogurtowa: Do miski przekładam jogurt, śmietanę, żółtka, cukier i mieszam mikserem. Śliwki pozbawiam pestek. Na podpieczoną tartę wylewam masę jogurtową, układam śliwki skórką do dołu, posypuję cukrem trzcinowym. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i piekę 15 minut, potem zmniejszam na 150 stopni i piekę jeszcze 25 minut aż się zetnie. Zostawiam w piekarniku do ostygnięcia, potem wstawiam do lodówki.