Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To zdrowa wersja ciasta marchewkowego. Cukier zastąpiłam syropem klonowym i ksylitolem. Zamiast mąki do ciasta marchewkowego dodałam mąkę migdałową, udekorowałam kremem z jogurtem oraz jagodami goji.
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 1157
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 2941
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 1157
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 2941
Składniki
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem. Orzechy włoskie drobno posiekać. Jaja oddzielić od żołtek. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Do żółtek dodać syrop lub erytrytol/ksylitol i ubić. Do ubitych zółtek dodać marchew, przyprawy, proszek i sodę (dałam sam proszek) oraz orzechy włoskie. Nastepnie dodać mąkę migdałową i trzepaczką wymieszać. Na koniec do ciasta dodać ubite białka i wymieszać a całość przelać do dużej trotownicy lub na blachę. Piec w 180 st.C około 50 minut. Przygotować krem z serka, jogurtu z dowolnym słodzidłem doprawiajac mieloną wanilią. Ciasto przekroić na blaty a każdy posmarować kremem. Jedna warstwę posmarować pomarańczową konfiturą. Wierz ciasta rozsmarować kremem a na wierzch posypać jagodami goji i listkami mięty lub melisy.