Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To zdrowa wersja ciasta marchewkowego. Cukier zastąpiłam syropem klonowym i ksylitolem. Zamiast mąki do ciasta marchewkowego dodałam mąkę migdałową, udekorowałam kremem z jogurtem oraz jagodami goji.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 274
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21783
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 274
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21783
Składniki
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem. Orzechy włoskie drobno posiekać. Jaja oddzielić od żołtek. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Do żółtek dodać syrop lub erytrytol/ksylitol i ubić. Do ubitych zółtek dodać marchew, przyprawy, proszek i sodę (dałam sam proszek) oraz orzechy włoskie. Nastepnie dodać mąkę migdałową i trzepaczką wymieszać. Na koniec do ciasta dodać ubite białka i wymieszać a całość przelać do dużej trotownicy lub na blachę. Piec w 180 st.C około 50 minut. Przygotować krem z serka, jogurtu z dowolnym słodzidłem doprawiajac mieloną wanilią. Ciasto przekroić na blaty a każdy posmarować kremem. Jedna warstwę posmarować pomarańczową konfiturą. Wierz ciasta rozsmarować kremem a na wierzch posypać jagodami goji i listkami mięty lub melisy.