Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ze śliwkami i kruszonką jest wilgotne i bardzo smaczne. Z dodatkiem migdałów i aromatu to rewelacja.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1189
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 221
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2233
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4297
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1189
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 221
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2233
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4297
Składniki
Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zmielić w młynku do orzechów. Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać mielone migdały.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, aromatem i śmietaną. Połączyć z mąką i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
W między czasie przygotować kruszonkę. Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać mielone migdały, żółtka, wymieszać. Palcami rozcierać do powstania kruszonki.
Ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki ( tej z piekarnika), posypać zmielonymi biszkoptami. Ułożyć śliwki skórką do dołu, posypać cukrem, cukrem waniliowym.
Po wierzchu posypać przygotowaną kruszonką. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor, około 40 minut.