Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miniaturowe pączki z suszoną śliwką to prawdziwa uczta dla podniebienia dla wielbicieli słodkości i drożdżowych specjałów, znakomita propozycja na zbliżający się tłusty czwartek a także pyszna i prosta w przygotowaniu słodka przekąska.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 137
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 649
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8692
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3016
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 137
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 649
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8692
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3016
Składniki
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę a następnie robimy w niej zagłębienie. W mniejszej misce rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, całość łączymy z mlekiem oraz łyżką mąki. Tak przygotowany rozczyn wlewamy do zagłębienia w mące, miskę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, rozpuszczone letnie masło, żółtka, rum oraz szczyptę soli i dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut do powtórnego wyrośnięcia
Następnie urywamy niewielkie porcje ciasta, lekko rozpłaszczamy je w dłoniach, na każdej porcji układamy śliwkę, całość dokładnie sklejamy i formujemy małe pączki. Gotowe pączki smażymy z każdej strony, partiami na złoto- brązowy kolor w głębokim tłuszczu.