Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświętnej szacie zdobi również stół.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5655
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33949
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5655
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33949
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Składniki
Masło spienić i ucierać z cukrem. Dodawać stopniowo jajka i miód. Następnie pozostałe sypkie składniki. Zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce ok 2 godz. Podzielić na 3 części i rozwałkować na placki wielkości foremki ( u mnie 25x35 cm ). Pieczenie placków ok 20 min -- 180 stopni. Na mleku ugotować kaszę. Masło utrzeć z dodatkiem cukru pudru. Stopniowo dodawać wystudzoną kaszkę i dobrze ucierać. Dodać również sok z cytryny. Składanie ciasta : Pierwszy placek posmarować powidłami i na powidła wyłożyć połowę masy grysikowej. Drugi placek posmarować od spodu powidłami i z wierzchu. Położyć na masie grysikowej i docisnąć do masy. Wyłożyć pozostały grysik/krem. Trzeci placek posmarować powidłami od spodu i docisnąć do masy. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i pozostawić tak na ok 2 dni. Zrobić polewę do ciasta. W rondelku rozpuścić masło. Dodać cukier, wodę i kakao. Podgrzewać i mieszać do momentu połączenia się składników. Wyjąć ciasto z folii i polać polewą czekoladową. Udekorować wg uznania. Można zrobić np. rysunek lukrem. Lukier - białko wymieszane z cukrem pudrem. Wesołych Świąt i smacznego.