Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto szpinakowe, które dzisiaj proponuję będzie gościć na moim świątecznym stole z innymi ciastami. Ciasto szpinakowe z masą śmietankową z mascarpone jest jednym z ulubionych ciast mojej rodzinki, jest łatwe w przygotowaniu i nie skomplikowane.
mikser, tortownica, nóż, patera,
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5384
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29720
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 226
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19372
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1024
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5384
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29720
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 226
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19372
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1024
Składniki
Na samym początku rozmrażam szpinak, po rozmrożeniu odsączam go na sicie i dokładnie odciskam z nadmiaru wody. Następnie przygotowuję potrzebne na ciasto składniki. Jajka ubijam z cukrem tak długo, aż masa zrobi się gęsta i podwoi swoją objętość. Do masy jajecznej dodaję odciśnięty szpinak i miksuję na małych obrotach do połączenia składników (jeżeli szpinak nie jest zdrobniały to należy go zmiksować). Następnie cienkim strumykiem dodaję olej cały czas miksując (najmniejsze obroty miksera). Na koniec delikatnie masę łączę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownica o średnicy 20 - 22 cm. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu, odcinam wierzch ciasta i rozkruszam w dłoniach i odkładam na bok. Pozostałe ciasto kroję na blaty. Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijam na sztywno z cukrem pudrem, a następnie łączę z serkiem mascarpone. Spodni blat wkładam na paterę, nakładam część masy śmietankowej z mascarpone, nakładam drugi blat i robię to samo smarując również boki. Górę i boki posypuję pokruszonym w dłoniach odciętym ciastem. Dekoruję owocami (pestkami) granatu.