Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto szpinakowe, które dzisiaj proponuję będzie gościć na moim świątecznym stole z innymi ciastami. Ciasto szpinakowe z masą śmietankową z mascarpone jest jednym z ulubionych ciast mojej rodzinki, jest łatwe w przygotowaniu i nie skomplikowane.
mikser, tortownica, nóż, patera,
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113265
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 696
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1217
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 776
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113265
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 696
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1217
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 776
Składniki
Na samym początku rozmrażam szpinak, po rozmrożeniu odsączam go na sicie i dokładnie odciskam z nadmiaru wody. Następnie przygotowuję potrzebne na ciasto składniki. Jajka ubijam z cukrem tak długo, aż masa zrobi się gęsta i podwoi swoją objętość. Do masy jajecznej dodaję odciśnięty szpinak i miksuję na małych obrotach do połączenia składników (jeżeli szpinak nie jest zdrobniały to należy go zmiksować). Następnie cienkim strumykiem dodaję olej cały czas miksując (najmniejsze obroty miksera). Na koniec delikatnie masę łączę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownica o średnicy 20 - 22 cm. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu, odcinam wierzch ciasta i rozkruszam w dłoniach i odkładam na bok. Pozostałe ciasto kroję na blaty. Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijam na sztywno z cukrem pudrem, a następnie łączę z serkiem mascarpone. Spodni blat wkładam na paterę, nakładam część masy śmietankowej z mascarpone, nakładam drugi blat i robię to samo smarując również boki. Górę i boki posypuję pokruszonym w dłoniach odciętym ciastem. Dekoruję owocami (pestkami) granatu.