Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto szpinakowe, które dzisiaj proponuję będzie gościć na moim świątecznym stole z innymi ciastami. Ciasto szpinakowe z masą śmietankową z mascarpone jest jednym z ulubionych ciast mojej rodzinki, jest łatwe w przygotowaniu i nie skomplikowane.
mikser, tortownica, nóż, patera,
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1617
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1385
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1422
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1469
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1617
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1385
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1422
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1469
Składniki
Na samym początku rozmrażam szpinak, po rozmrożeniu odsączam go na sicie i dokładnie odciskam z nadmiaru wody. Następnie przygotowuję potrzebne na ciasto składniki. Jajka ubijam z cukrem tak długo, aż masa zrobi się gęsta i podwoi swoją objętość. Do masy jajecznej dodaję odciśnięty szpinak i miksuję na małych obrotach do połączenia składników (jeżeli szpinak nie jest zdrobniały to należy go zmiksować). Następnie cienkim strumykiem dodaję olej cały czas miksując (najmniejsze obroty miksera). Na koniec delikatnie masę łączę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownica o średnicy 20 - 22 cm. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu, odcinam wierzch ciasta i rozkruszam w dłoniach i odkładam na bok. Pozostałe ciasto kroję na blaty. Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijam na sztywno z cukrem pudrem, a następnie łączę z serkiem mascarpone. Spodni blat wkładam na paterę, nakładam część masy śmietankowej z mascarpone, nakładam drugi blat i robię to samo smarując również boki. Górę i boki posypuję pokruszonym w dłoniach odciętym ciastem. Dekoruję owocami (pestkami) granatu.