Muffinki z jagodami to bardzo prosty i szybki wypiek. Na jego przygotowanie potrzeba zaledwie kilkunastu minut. Samo pieczenie też nie zajmuje dużo czasu bo ok. 25 minut. Muffinki szybko stygną więc w niedługim czasie mamy pyszny deser. Te muffinki powstały z ciasta jogurtowego na oleju i z dodatkiem mrożonych jagód.
Muffinki jogurtowe z mrożonymi jagodami
Składniki
- 1 duże jajko
- 0,5szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oleju
- niepełna szklanka maki pszennej tortowej
- ok. 1/3szkl. cukru zwykłego
- 1 cukier cytrynowy 15g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mrożone jagody
- cukier puder do dekoracji
Składniki
- 1 duże jajko
- 0,5szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oleju
- niepełna szklanka maki pszennej tortowej
- ok. 1/3szkl. cukru zwykłego
- 1 cukier cytrynowy 15g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mrożone jagody
- cukier puder do dekoracji

Etapy przygotowania
Jak już chyba pisałam przy okazji innych przepisów na muffinki, zasadą przy ich robieniu jest łączenie składników mokrych oddzielnie i składników suchych oddzielnie, a dopiero na końcu wymieszanie ich razem. Tak też należy zrobić w tym przypadku. Do jednej miski wbiłam jajko i lekko zmiksowałam mikserem. Dodałam do niego jogurt i olej i ponownie krótko zmiksowałam aż składniki się połączyły. W drugiej misce wymieszałam przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i obydwa rodzaje cukru. Na końcu wlałam składniki mokre do suchych i wymieszałam najpierw łyżką a potem mikserem na niskich obrotach aż składniki się dokładnie połączyły. Silikonowe foremki na muffinki wyłożyłam papierowymi papilotkami. Do każdej papilotki nałożyłam ok. 2 łyżki ciasta (tak aby sięgało mniej więcej do 2/3 wysokości papilotki lub trochę wyżej). Gdy ciasto miałam rozłożone w foremkach, każdą muffinkę posypałam mrożonymi jagodami. Foremki wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam do suchego patyczka. U mnie zajęło to ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu muffinki wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w foremkach. Następnie wyjęłam z foremek i posypałam cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 173
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Kremy
- Babeczki
Odsłon: 1334
Ostatnio komentowane przepisy

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 173
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Kremy
- Babeczki
Odsłon: 1334



Składniki
- 1 duże jajko
- 0,5szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oleju
- niepełna szklanka maki pszennej tortowej
- ok. 1/3szkl. cukru zwykłego
- 1 cukier cytrynowy 15g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mrożone jagody
- cukier puder do dekoracji
Jak już chyba pisałam przy okazji innych przepisów na muffinki, zasadą przy ich robieniu jest łączenie składników mokrych oddzielnie i składników suchych oddzielnie, a dopiero na końcu wymieszanie ich razem. Tak też należy zrobić w tym przypadku. Do jednej miski wbiłam jajko i lekko zmiksowałam mikserem. Dodałam do niego jogurt i olej i ponownie krótko zmiksowałam aż składniki się połączyły. W drugiej misce wymieszałam przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i obydwa rodzaje cukru. Na końcu wlałam składniki mokre do suchych i wymieszałam najpierw łyżką a potem mikserem na niskich obrotach aż składniki się dokładnie połączyły. Silikonowe foremki na muffinki wyłożyłam papierowymi papilotkami. Do każdej papilotki nałożyłam ok. 2 łyżki ciasta (tak aby sięgało mniej więcej do 2/3 wysokości papilotki lub trochę wyżej). Gdy ciasto miałam rozłożone w foremkach, każdą muffinkę posypałam mrożonymi jagodami. Foremki wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam do suchego patyczka. U mnie zajęło to ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu muffinki wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w foremkach. Następnie wyjęłam z foremek i posypałam cukrem pudrem.
Pyszotka:)