Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj podrzucam Wam przepis na świąteczne muffinki piernikowe z kremem pomarańczowym. Idealne połączenie smaków, gorąco polecam.
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2200
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 960
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23146
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2200
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 960
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23146
Składniki
Mleko podgrzewamy, dodajemy margarynę, przyprawę do piernika, cynamon oraz cukier. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się margaryny i cukru. Ciasto zdejmujemy z palnika, dodajemy jajka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wsypujemy partiami mąkę, nadal mieszamy. Gdy na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza, dodajemy powidło, pokrojone w kostkę morele, skórkę pomarańczową. Całość delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami. Następnie do każdej papilotki nakładamy porcję ciasta do 2/3 wysokości. Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Przed wyjęciem, dla pewności, sprawdzamy patyczkiem czy muffinki są upieczone. Jeżeli okaże się, że patyczek po wbiciu w muffinkę jest wilgotny, babeczki zostawiamy w piekarniku i pieczemy jeszcze przez 5-10 minut. Gdy muffinki są wystudzone, delikatnie zdejmujemy z nich papilotki. Babeczki dekorujemy kremem pomarańczowym i cukrowymi gwiazdkami.
Uwaga: Przepis na Orange Curd znajdziecie pod tym linkiem: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-orange-curd,195114,beata1978.html Smacznego.