Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna to sezon na rabarbar, który niełatwo jest kupić o innej porze roku. Dlatego warto nacieszyć się wyjątkowym smakiem tego warzywa, którego walory są tak niezwykłe, że używamy je jak owoc – do przygotowania ciast, tart, konfitur, kompotów... Odkryj bogactwo możliwości zastosowania czerwono-zielonych łodyg! Na przykład przepis na aromatyczne, wilgotne muffiny z rabarbarem.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1226
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457819
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1484
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2292
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 594
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1226
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457819
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1484
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2292
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 594
Składniki
Umyj rabarbar i pokrój na niewielkie kawałki. Zasyp 50 g cukru i odstaw na około pół godziny (w temperaturze pokojowej).
Wsyp do miski składniki na kruszonkę (masło – pokrojone na niewielkie kawałki). Wymieszaj jej szybko, rozcierając palcami. Nie zagniataj. Gdy powstaną drobne grudki, odstaw kruszonkę do lodówki.
Przesiej do miski mąkę na muffiny. Dodaj proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj.
W osobnym naczyniu utrzyj jajka z resztą cukru. Dodaj jogurt, olej, skórkę otartą z cytryny oraz syrop, który powstał w misce z rabarbarem. Zmiksuj. Następnie delikatnie połącz masę z produktami sypkimi na jednolite ciasto.
Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Rozłóż do nich równomiernie ciasto. Na wierzchu ułóż kawałki rabarbaru i lekko wciśnij je łyżką w głąb ciasta. Przysyp kruszonką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut (do suchego patyczka).