Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na Smakerze jest ok. 60 przepisów na to ciasto, więc chyba nic się nie stanie jak dołożę swój :) Aromatyczny, nie suchy, puszysty i z nutą alkoholu.
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6714
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 215
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 153
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 407
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6714
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 215
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 153
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 407
Składniki
W garnku rozpuścić i zagotować kakao, wodę i cukier. Zdjąć z ognia, dodać margarynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Odlać do garnuszka pół szklanki na polewę. Resztę masy oziembić.
Do wystudzonej (ciepłej, ale nie gorącej) masy dodać żółtka, miksować, dodać mąkę, proszek, rozdrobnione orzechy (ja wkładam je do foliowej torebki i rozdrabniam tłuczkiem do mięsa), rodzynki (wcześniej sparzone wrzątkiem), alkohol, aromat, miksować. Na koniec wmieszać delikatnie łyżką ubitą pianę z białek.
Przelać do formy (u mnie duża tortownica z kominkiem), piec 45 minut w 175 stopniach. Gotowe ciepłe ale nie gorące ciasto polać odłożoną wcześniej polewą. Posypać orzeszkami.