Proponuję dziś przepis na szybkie i proste ciasto. Ten murzynek jest lekki tylko w wersji bezglutenowej, serdecznie polecam :-)
Murzynek lekki jak puch bezglutenowy
Składniki
- 1 szklanka mąki kukurydzianej lub gryczanej
- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki z ziaren amarantusa lub jaglanej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 200 g masła
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki ciemnego kakao
- 3 jajka
- cukier puder do posypania
Składniki
- 1 szklanka mąki kukurydzianej lub gryczanej
- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki z ziaren amarantusa lub jaglanej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 200 g masła
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki ciemnego kakao
- 3 jajka
- cukier puder do posypania

Etapy przygotowania
1. Kostkę masła rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do wystudzenia. 2. Do misy miksera wrzucamy wszystkie suche składniki i mieszamy. 3. Dodajemy 3 całe jajka i mieszamy (najlepsze do tego ciasta jest takie mieszadło mikserowe). 4. Następnie stopniowo wlewamy szklankę mleka i dalej miksujemy. 5. Następnie stopniowo dodajemy roztopione i wystudzone masło i mieszamy. 6. Blachę o wymiarach 21cm x 26cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto na blachę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170-175 stopni C. 7. Pieczemy przez ok. 45-50 minut z grzaniem góra-dół, do suchego patyczka, na drugim od dołu poziomie piekarnika. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia, następnie oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :-)
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1546

Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 130

Bigosik z delikatnej, słodkiej kapusty stożkowej z pieczarkami i kiełbasą dus...
Odsłon: 48

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 109

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6259
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1546

Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 130

Bigosik z delikatnej, słodkiej kapusty stożkowej z pieczarkami i kiełbasą dus...
Odsłon: 48

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 109

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6259



Składniki
- 1 szklanka mąki kukurydzianej lub gryczanej
- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki z ziaren amarantusa lub jaglanej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 200 g masła
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki ciemnego kakao
- 3 jajka
- cukier puder do posypania
1. Kostkę masła rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do wystudzenia. 2. Do misy miksera wrzucamy wszystkie suche składniki i mieszamy. 3. Dodajemy 3 całe jajka i mieszamy (najlepsze do tego ciasta jest takie mieszadło mikserowe). 4. Następnie stopniowo wlewamy szklankę mleka i dalej miksujemy. 5. Następnie stopniowo dodajemy roztopione i wystudzone masło i mieszamy. 6. Blachę o wymiarach 21cm x 26cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto na blachę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170-175 stopni C. 7. Pieczemy przez ok. 45-50 minut z grzaniem góra-dół, do suchego patyczka, na drugim od dołu poziomie piekarnika. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia, następnie oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :-)