Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, rozpływający się w ustach mus. Gorąco polecam.
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 164
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 94
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 164
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 94
Składniki
Tortownica 15-16 cm. Masło i połamane czekolady rozpuszczamy ciągle mieszając w saganku o grubym dnie, potem lekko przestudzić. Żółtka oddzielamy od białek, białka odkładamy do lodówki. Żółtka z kakao ubijamy i dodajemy partiami lekko ciepłą czekoladę. Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy 40 ml zimnej wody, odstawiamy. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy oba rodzaje cukru. Miksujemy aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Ubite białka stopniowo delikatnie mieszamy z masą czekoladową. Do napęczniałej żelatyny dolewamy 40 ml wody i rozpuszczamy podgrzewając ją w rondelku z ciepłą wodą.Studzimy. Tortownicę wykładamy folią przezroczystą. Biszkopty delikatnie maczamy w mleku i wypełniamy spód tortownicy. Ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę powoli wlewamy do masy i delikatnie mieszamy. Gotową masę od razu przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki. Po chwili jak masa leciutko stwardnieje możemy lekko wcisnąć cząstki czekolady. Na koniec torcik posypujemy wiórkami czekolady. Schładzamy ok. 3 godziny