Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne połączenie (dla mnie) truskawek, kawy, śmietany i czekolady..mniam:)
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 889
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 58
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 391
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 140
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 889
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 58
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 391
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 140
Składniki
Biszkopt: Ubić na sztywno białka, dodać cukier i żółtka i wymieszać delikatnie. Do powstałej masy przesiać mąkę, kawę, proszek do pieczenia i ponownie delikatnie i dokładnie wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm i piec w 170st.C przez około 25-30min (do tzw suchego patyczka)
Mus: Galaretkę rozmieszać w ok 200ml gorącej wody- odstawić do ostygnięcia. Tryskawki zmiksować z cukrem, śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Połączyć truskawki, śmietanę i jogurt- delikatnie wymieszać. Do masy wlać ostudzoną galaretkę. Rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny w niecałe pół szklanki gorącej wody. Gdy będzie letnie wlać do musu, dokładnie wymieszać i ostawić do lodówki.
Ostudzony biszkopt przeciąć na dwa krążki. Dolny włożyć do tortownicy, (można nasączyć naparem kawy), wylać na niego tężejący mus, przykryć drugim krążkiem (też można go nasączyć) i włożyć do lodówki na około 1h by stężało.
Zetrzeć na małych oczkach czekoladę. Ubić na sztywno śmietankę z cukrem i śmietan fix''em i wymieszać dokładnie ze startą czekoladą.
Wyjąć z tortownicy stężałe już ciasto i udekorować wierzch i boki przygotowaną śmietaną ze startą czekoladą. Schłodzić jeszcze około 1h. Przechowywać w lodówce, SMACZNEGO!!
Przepisy z moimi modyfikacjami z cincin.pl, majanaboxing.blox.pl.. UWAGA!!!!! W oryginalnym przepisie na krem truskawkowy(u mnie mus) nie było mowy o żelatynie, jednak mnie się masa nie chciała zsiąść dlatego dodałam żelatynę- wyszedł delikatny mus. W wypadku gdyby ktoś chciał bardziej zwartej konsystencji polecam dodać jeszcze 1 łyżeczkę żelatyny.