Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli stawiasz pierwsze kroki w skomplikowanym świecie słodkich wypieków i marzysz o tym, aby wielkanocne śniadanie upłynęło bez cukierniczych wpadek, przedstawiamy ci przepis na najbardziej wilgotną babkę, który gwarantuje sukces. Proponujemy recepturę na marmurkową babkę gotowaną, której nie da się przesuszyć, a jej bogata konsystencja i fantastyczna prezencja oczarują domowników i gości. Wszystkie piekarniki rządzą się swoimi prawami, więc łatwo o przesuszenia każdego ciasta, nawet tego z najlepszego przepisu. Podczas gotowania ryzyko przesuszenia jest zminimalizowane do zera. Ciasto wychodzi bogate, przyjemnie wilgotne i miękkie, stając się wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Nie martw się! Do wykonania tej babki nie potrzebujesz żadnej specjalnej formy – wystarczy klasyczna foremka na babkę i duży garnek.
Foremka na babkę – ok. 23 cm
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 114
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 838
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 114
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 838
Składniki
Foremkę do pieczenia z kominem (ok. 23 cm) dokładnie wysmaruj masłem i wysyp mąką, obsypując nadmiar. Odstaw na bok.
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do miski robota kuchennego wbij żółtka i miksuj stopniowo dosypują cukier i cukier waniliowy do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji. Po czym dodaj mleko kokosowe i olej, dobrze wymieszaj. Zmniejsz obroty miksera i partiami dosypuj sypkie składniki, mieszając dokładnie całość. Kakao wymieszaj w małej ilości gorącej wody. Ciasto podziel na dwie części i do jednej wlej kakaowy roztwór, wymieszaj. Dla podkręcenia smaku możesz dolać odrobinę aromatu rumowego lub migdałowego.
Do przygotowanej wcześniej formy wlewaj na zmianę ciasto białe i ciemne. Widelcem lub patyczkiem wymieszaj ciasto, aby tworzyło marmurkowy wzór.
Jeśli masz pokrywkę od garnka, która szczelnie przylegałaby do formy na babkę, użyj jej. Jeśli nie – bardzo szczelnie owiń górę blaszki folią spożywczą. Ważne, aby wilgoć nie dochodziła do ciasta. Zabezpieczoną foremkę umieść w dużym garnku. Do garnka wlej wodę, aby sięgała ¾ wysokości blaszki z babką i ustaw konstrukcję na gazie. Gotuj ciasto na wolnym ogniu ok. 40-50 minut od momentu zagotowania wody. W razie potrzeby dolej wrzątku podczas gotowania.
Gotową najbardziej wilgotną babkę ostrożnie wyjmij z garnka (użyj rękawic kuchennych) i odstaw na 10 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę lub odwiń folię i ostrożnie wyjmij babkę z formy. Ugotowane ciasto możesz polać polewą lub lukrem.