Jeśli stawiasz pierwsze kroki w skomplikowanym świecie słodkich wypieków i marzysz o tym, aby wielkanocne śniadanie upłynęło bez cukierniczych wpadek, przedstawiamy ci przepis na najbardziej wilgotną babkę, który gwarantuje sukces. Proponujemy recepturę na marmurkową babkę gotowaną, której nie da się przesuszyć, a jej bogata konsystencja i fantastyczna prezencja oczarują domowników i gości. Wszystkie piekarniki rządzą się swoimi prawami, więc łatwo o przesuszenia każdego ciasta, nawet tego z najlepszego przepisu. Podczas gotowania ryzyko przesuszenia jest zminimalizowane do zera. Ciasto wychodzi bogate, przyjemnie wilgotne i miękkie, stając się wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Nie martw się! Do wykonania tej babki nie potrzebujesz żadnej specjalnej formy – wystarczy klasyczna foremka na babkę i duży garnek.
Najbardziej wilgotna babka
Składniki
- 200 g mąki pszennej (plus trochę do wysypania foremki)
- 150 g białego cukru
- 4 jajka
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
Składniki
- 200 g mąki pszennej (plus trochę do wysypania foremki)
- 150 g białego cukru
- 4 jajka
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła

Potrzebne przybory kuchenne
Foremka na babkę – ok. 23 cm
Etapy przygotowania
Foremkę do pieczenia z kominem (ok. 23 cm) dokładnie wysmaruj masłem i wysyp mąką, obsypując nadmiar. Odstaw na bok.
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do miski robota kuchennego wbij żółtka i miksuj stopniowo dosypują cukier i cukier waniliowy do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji. Po czym dodaj mleko kokosowe i olej, dobrze wymieszaj. Zmniejsz obroty miksera i partiami dosypuj sypkie składniki, mieszając dokładnie całość. Kakao wymieszaj w małej ilości gorącej wody. Ciasto podziel na dwie części i do jednej wlej kakaowy roztwór, wymieszaj. Dla podkręcenia smaku możesz dolać odrobinę aromatu rumowego lub migdałowego.
Do przygotowanej wcześniej formy wlewaj na zmianę ciasto białe i ciemne. Widelcem lub patyczkiem wymieszaj ciasto, aby tworzyło marmurkowy wzór.
Jeśli masz pokrywkę od garnka, która szczelnie przylegałaby do formy na babkę, użyj jej. Jeśli nie – bardzo szczelnie owiń górę blaszki folią spożywczą. Ważne, aby wilgoć nie dochodziła do ciasta. Zabezpieczoną foremkę umieść w dużym garnku. Do garnka wlej wodę, aby sięgała ¾ wysokości blaszki z babką i ustaw konstrukcję na gazie. Gotuj ciasto na wolnym ogniu ok. 40-50 minut od momentu zagotowania wody. W razie potrzeby dolej wrzątku podczas gotowania.
Gotową najbardziej wilgotną babkę ostrożnie wyjmij z garnka (użyj rękawic kuchennych) i odstaw na 10 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę lub odwiń folię i ostrożnie wyjmij babkę z formy. Ugotowane ciasto możesz polać polewą lub lukrem.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2159

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 351

Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
- Wielkanoc
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 770
Ostatnio komentowane przepisy

Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2159

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 351

Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
- Wielkanoc
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 770



Składniki
- 200 g mąki pszennej (plus trochę do wysypania foremki)
- 150 g białego cukru
- 4 jajka
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
Foremkę do pieczenia z kominem (ok. 23 cm) dokładnie wysmaruj masłem i wysyp mąką, obsypując nadmiar. Odstaw na bok.
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do miski robota kuchennego wbij żółtka i miksuj stopniowo dosypują cukier i cukier waniliowy do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji. Po czym dodaj mleko kokosowe i olej, dobrze wymieszaj. Zmniejsz obroty miksera i partiami dosypuj sypkie składniki, mieszając dokładnie całość. Kakao wymieszaj w małej ilości gorącej wody. Ciasto podziel na dwie części i do jednej wlej kakaowy roztwór, wymieszaj. Dla podkręcenia smaku możesz dolać odrobinę aromatu rumowego lub migdałowego.
Do przygotowanej wcześniej formy wlewaj na zmianę ciasto białe i ciemne. Widelcem lub patyczkiem wymieszaj ciasto, aby tworzyło marmurkowy wzór.
Jeśli masz pokrywkę od garnka, która szczelnie przylegałaby do formy na babkę, użyj jej. Jeśli nie – bardzo szczelnie owiń górę blaszki folią spożywczą. Ważne, aby wilgoć nie dochodziła do ciasta. Zabezpieczoną foremkę umieść w dużym garnku. Do garnka wlej wodę, aby sięgała ¾ wysokości blaszki z babką i ustaw konstrukcję na gazie. Gotuj ciasto na wolnym ogniu ok. 40-50 minut od momentu zagotowania wody. W razie potrzeby dolej wrzątku podczas gotowania.
Gotową najbardziej wilgotną babkę ostrożnie wyjmij z garnka (użyj rękawic kuchennych) i odstaw na 10 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę lub odwiń folię i ostrożnie wyjmij babkę z formy. Ugotowane ciasto możesz polać polewą lub lukrem.
Pyszotka:)