Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ze śliwkami, to tradycyjny deser, który z pewnością warto wypróbować w sezonie na śliwki. W zależności od dojrzałości owocu, śliwki mogą być bardziej lub mniej słodkie, ale z pewnością zachwycają intensywnością smaku w cieście. Jest wiele sposobów na ciasta ze śliwkami, ale są też i takie, które są wyjątkowo proste do przygotowania i przekazywane z pokolenia na pokolenie z babcinych karteczek, aby cieszyć się nadal tym niesamowitym wypiekiem. I takie będzie to ciasto - szybkie w przygotowaniu i genialne w smaku!
Tortownica, nóż, dwie miski, łyżka
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 103
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101284
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5814
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 103
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101284
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5814
Składniki
Śliwki umyj pod bieżącą wodą. Przekrój na pół i pozbądź się pestek. Przygotuj miskę i przełóż do miski przekrojone śliwki, a następnie obsyp je trochę ponad łyżką cukru. Przemieszaj.
Do większej miski wbij 3 jajka i dodaj cukier wanilinowy oraz cukier. Mieszaj mikserem przez kilka minut, aż przybierze bardziej stałą formę.
Nad miską przesiej przez sito mąkę, aby nie było w cieście grudek i ponownie miksuj ok. 5-7 minut, aż ciasto będzie zwartą masą.
Tak przygotowane ciasto przełóż do okrągłej tortownicy, np. 20x6,5 cm i za pomocą łyżki lub szpatułki uformuj na płasko ciasto.
Na tak przygotowane ciasto przełóż śliwki. Układaj je niezbyt daleko od siebie i fioletową skórką do dołu. W tym czasie ustaw już piekarnik na 180 stopni, góra dół.
Formę z ciasta przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut.
Gdy ciasto będzie już gotowe, możesz posypać cukrem pudrem lub lukrem.