Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto to jedna wielka niespodzianka. Sok pomarańczowy, truskawki i mak? Wydaje się połączeniem nie pasującym do siebie. Nic bardziej mylnego! To właśnie dzięki tej kombinacji ciasto staje się wyjątkowe i gwarantuje nietuzinkowe doznania smakowe.
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 175
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1397
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 423
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 175
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1397
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 423
Składniki
Mak wsypujemy na suchą patelnie i prażymy przez 2 minuty - aż zacznie wydzielać aromat. Studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 C. Natłuszczamy dwie formy o średnicy 20 cm.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do dużej miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem do czasu uzyskania białej pulchnej masy. Wlewamy do niej ostudzone roztopione masło oraz ekstrakt waniliowy i ubijamy jeszcze chwilę. Przesiewamy mąkę z proszkiem bezpośrednio do misy z masą jajeczną. Dodajemy 3 łyżki prażonego maku. Całość mieszamy dużą łyżką do czasu połączenia się składników. Przelewamy ciasto do foremek i pieczemy przez 25 minut.
Przygotowanie ponczu: Pomarańczę sparzamy gorącą wodą i szorujemy szczoteczką, aby pozbyć się konserwantów. Następnie ścieramy skórkę - odstawiamy ją na bok. Z pomarańczy wyciskamy sok. Do soku dodajemy cukier i podgrzewamy w mikrofalówce ok. 1 minuty. Dodajemy likier i mieszamy. Przestudzone biszkopty kroimy na pół i polewamy ciepłym ponczem.
Przygotowanie kremu: Do miski miksera wkładamy jogurt, kremówkę, cukier oraz skórkę pomarańczową. Całość ubijamy na gęstą masę. Truskawki kroimy na plasterki. Na najniższym blacie układamy truskawki, przekładamy kremem.
Czynność powtarzamy z dwoma kolejnymi plackami. Na samej górze nakładamy tylko krem. Posypujemy resztą prażonego maku i dekorujemy całymi truskawkami.
Naked Cake wkładamy do lodówki. Można go jeść po 30 minutach :)