Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto to jedna wielka niespodzianka. Sok pomarańczowy, truskawki i mak? Wydaje się połączeniem nie pasującym do siebie. Nic bardziej mylnego! To właśnie dzięki tej kombinacji ciasto staje się wyjątkowe i gwarantuje nietuzinkowe doznania smakowe.
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 1403
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2457
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2266
Dziś kalorie się nie liczą I na takiego paczka czy nawet dwa można sobie śmi...
Odsłon: 240
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 2250
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 1403
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2457
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2266
Dziś kalorie się nie liczą I na takiego paczka czy nawet dwa można sobie śmi...
Odsłon: 240
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 2250
Składniki
Mak wsypujemy na suchą patelnie i prażymy przez 2 minuty - aż zacznie wydzielać aromat. Studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 C. Natłuszczamy dwie formy o średnicy 20 cm.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do dużej miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem do czasu uzyskania białej pulchnej masy. Wlewamy do niej ostudzone roztopione masło oraz ekstrakt waniliowy i ubijamy jeszcze chwilę. Przesiewamy mąkę z proszkiem bezpośrednio do misy z masą jajeczną. Dodajemy 3 łyżki prażonego maku. Całość mieszamy dużą łyżką do czasu połączenia się składników. Przelewamy ciasto do foremek i pieczemy przez 25 minut.
Przygotowanie ponczu: Pomarańczę sparzamy gorącą wodą i szorujemy szczoteczką, aby pozbyć się konserwantów. Następnie ścieramy skórkę - odstawiamy ją na bok. Z pomarańczy wyciskamy sok. Do soku dodajemy cukier i podgrzewamy w mikrofalówce ok. 1 minuty. Dodajemy likier i mieszamy. Przestudzone biszkopty kroimy na pół i polewamy ciepłym ponczem.
Przygotowanie kremu: Do miski miksera wkładamy jogurt, kremówkę, cukier oraz skórkę pomarańczową. Całość ubijamy na gęstą masę. Truskawki kroimy na plasterki. Na najniższym blacie układamy truskawki, przekładamy kremem.
Czynność powtarzamy z dwoma kolejnymi plackami. Na samej górze nakładamy tylko krem. Posypujemy resztą prażonego maku i dekorujemy całymi truskawkami.
Naked Cake wkładamy do lodówki. Można go jeść po 30 minutach :)