Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzięki wynalazkowi internetu każdy ma łatwy dostęp do tysięcy oryginalnych przepisów. Dlatego coraz trudniej dziś upiec naprawdę niespotykane ciasto. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, postaw na połączenie kilku przepisów w jednym wypieku. Oto jeden z przykładów.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5353
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11782
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5353
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11782
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier, a gdy się rozpuści – po jednym żółtku. Przesiej przez sitko mąkę i skrobię. Wymieszaj szpatułką z masą jajeczną. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej połowy dodaj kakao, a do drugiej cukier waniliowy. Przelej ciasto kakaowe do natłuszczonej, oprószonej mąką blachy o wymiarach około 24x24 cm. Delikatnie wyłóż na nie drugą porcję ciasta (tak, by się nie wymieszały) i wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu przekrój biszkopt na dwa blaty – kakaowy i waniliowy. Połącz wszystkie składniki na poncz i nasącz nim blaty biszkoptu.
Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dosłodź do smaku. Dodaj 3 łyżki śmietany do żelatyny i dokładnie wymieszaj. Połącz tak przygotowaną żelatynę z resztą śmietany. Podziel bitą śmietanę na dwie części. Jedną wymieszaj z syropem z malin.
Wyłóż warstwę śmietany (białej) na biszkopt kakaowy. Ułóż na śmietanie biszkopt waniliowy, a na nim rozsmaruj cienką warstwę konfitury. Następnie rozprowadź warstwę śmietany z sokiem z malin. Wstaw ciasto na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem oprósz kakao.