Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz wyjątkowego deseru, który zachwyci twoich gości? Mamy dla Ciebie przepis na ciasto "Noc w Paryżu" - niezwykle efektowne, a jednocześnie bardzo łatwe ciasto. Chociaż nie wymaga pieczenia, będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia, która przeniesie cię prosto na romantyczne uliczki stolicy Francji.
Wymiary formy: 30x40 cm.
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 255
To już najwyższy czas na przygotowanie tego pysznego likieru bu cieszyć się s...
Odsłon: 60
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 255
To już najwyższy czas na przygotowanie tego pysznego likieru bu cieszyć się s...
Odsłon: 60
Składniki
Masło rozpuść i ostudź.
Herbatniki zmiel w robocie kuchennym. Dodaj masło i ponownie zapulsuj, tworząc masę przypominającą mokry piasek.
Dwie formy do pieczenia o wymiarach 30x40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylep jeden spód połową masy, a drugą połową, drugi spód. Wstaw je do lodówki.
Żelatynę namocz w gorącej wodzie do napęcznienia.
Śmietankę podgrzej w garnku razem z laską wanilii. Dodaj żelatynę i wymieszaj do połączenia. Pozostaw całość do ostygnięcia.
W osobnej misce wymieszaj cukier z mascarpone. Dodaj śmietanę i wstaw całość do lodówki, do stężenia. Zajmie to co najmniej kilka godzin.
Galaretkę rozpuść w gorącej, ale nie we wrzącej wodzie. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, aż zacznie lekko tężeć.
Truskawki oczyść z szypułek i pokrój w połówki lub ćwiartki.
Złóż ciasto. Na jednym z blatów ciasta wyłóż ok. ¾ zastygniętego już kremu śmietanowego. Na nim połóż kawałki owoców i zalej je galaretką. Wstaw całość do lodówki do momentu jej stężenia.
Następnie wyłóż pozostały krem.
Drugi blat ciasta wyjmij delikatnie z formy, pomagając sobie papierem do pieczenia. Delikatnie odwróć go papierem do góry i połóż na wierzchu ciasta. Zdejmij papier, delikatnie ciągnąc go równolegle do podłoża. Wstaw całość do lodówki.
Przygotuj glazurę. W garnuszku podgrzej śmietankę do temperatury ok. 50 st. Celsjusza. Dodaj pokruszoną czekoladę i pozostaw ją na minutę.
Wymieszaj masę na jednolitą konsystencję i pozostaw do ostygnięcia.
Lekko tężejącą wylej na wierzch ciasta. Zostaw na kilka minut, a następnie posyp dekoracyjnie wiórki kokosowe.
Ciasto Noc w Paryżu wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.