Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz wyjątkowego deseru, który zachwyci twoich gości? Mamy dla Ciebie przepis na ciasto "Noc w Paryżu" - niezwykle efektowne, a jednocześnie bardzo łatwe ciasto. Chociaż nie wymaga pieczenia, będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia, która przeniesie cię prosto na romantyczne uliczki stolicy Francji.
Wymiary formy: 30x40 cm.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14983
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4757
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44852
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 661
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 721
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14983
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4757
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44852
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 661
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 721
Składniki
Masło rozpuść i ostudź.
Herbatniki zmiel w robocie kuchennym. Dodaj masło i ponownie zapulsuj, tworząc masę przypominającą mokry piasek.
Dwie formy do pieczenia o wymiarach 30x40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylep jeden spód połową masy, a drugą połową, drugi spód. Wstaw je do lodówki.
Żelatynę namocz w gorącej wodzie do napęcznienia.
Śmietankę podgrzej w garnku razem z laską wanilii. Dodaj żelatynę i wymieszaj do połączenia. Pozostaw całość do ostygnięcia.
W osobnej misce wymieszaj cukier z mascarpone. Dodaj śmietanę i wstaw całość do lodówki, do stężenia. Zajmie to co najmniej kilka godzin.
Galaretkę rozpuść w gorącej, ale nie we wrzącej wodzie. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, aż zacznie lekko tężeć.
Truskawki oczyść z szypułek i pokrój w połówki lub ćwiartki.
Złóż ciasto. Na jednym z blatów ciasta wyłóż ok. ¾ zastygniętego już kremu śmietanowego. Na nim połóż kawałki owoców i zalej je galaretką. Wstaw całość do lodówki do momentu jej stężenia.
Następnie wyłóż pozostały krem.
Drugi blat ciasta wyjmij delikatnie z formy, pomagając sobie papierem do pieczenia. Delikatnie odwróć go papierem do góry i połóż na wierzchu ciasta. Zdejmij papier, delikatnie ciągnąc go równolegle do podłoża. Wstaw całość do lodówki.
Przygotuj glazurę. W garnuszku podgrzej śmietankę do temperatury ok. 50 st. Celsjusza. Dodaj pokruszoną czekoladę i pozostaw ją na minutę.
Wymieszaj masę na jednolitą konsystencję i pozostaw do ostygnięcia.
Lekko tężejącą wylej na wierzch ciasta. Zostaw na kilka minut, a następnie posyp dekoracyjnie wiórki kokosowe.
Ciasto Noc w Paryżu wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.