Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto obłędny makowiec z jabłkami, który koniecznie musisz włączyć do swojej kolekcji przepisów. To prościutkie i wilgotne ciasto robi się zaskakująco szybko, a co najważniejsze, możecie mieć pewność, że uda się za każdym razem.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 287
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21791
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 287
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21791
Składniki
Do rondelka wlej mleko i wsyp mak. Całość zagotuj, a po tym czasie rondelek zdejmij z palnika, przykryj pokrywką i odstaw do napęcznienia na około 40 minut. Po upływie tego czasu odcedź mak z nadmiaru mleka. Przygotowany mak przepuść przez maszynkę do mielenia.
Wcześniej wyciągnięte masło z lodówki zmiksuj z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj żółtka i olejek migdałowy. Miksuj wszystko na małych obrotach, a następnie partiami dodawaj zmielony mak. Następnie wsyp kaszę manną z dodatkiem proszku do pieczenia. Całość wymieszaj mikserem do połączenia się składników.
Jabłka umyj i obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Owoce dodaj do masy makowej i wymieszaj wszystko razem. Do przygotowanej masy opcjonalnie możesz dodać rodzynki.
Białka jajek ubij na sztywną pianę. Następnie przekładaj ją do masy makowej, delikatnie mieszając. Wyłóż tortownicę o średnicy 24 cm papierem do pieczenia. Przełóż do niej przygotowaną masę i włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na godzinę.
Gotowe ciasto makowe odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do niej mleko oraz masło. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Gotową polewę wylej na przestygnięte ciasto. Odstaw makowiec w chłodne miejsce, by polega zastygła.