Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest przepyszne, bardzo polecam
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5377
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 414
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5377
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 414
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Banany obrać ze skórki. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wysmarować masłem i wysypać mąką.
Trzy banany przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na dnie tortownicy. Cukier wsypać na patelnię, podgrzewać na średnim ogniu do roztopienia. Następnie dodać masło, dokładnie wymieszać, wlać śmietankę, ponownie wymieszać. Zdjąć z ognia i natychmiast wylać karmel równą warstwą na banany.
Pozostałe trzy banany rozgnieść widelcem na papkę. Dodać jajka, kwaśną śmietanę, esencję waniliową i olej, dobrze wymieszać. Wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli, wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać kropelki czekoladowe i jeszcze raz wymieszać.
Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać szpatułką. Wstawić do piekarnika na 50-60 minut (lub do suchego patyczka). Upieczone ciasto zostawić w formie przez 15-20 minut, następnie odwrócić do góry dnem na duży talerz lub paterę. Zdjąć tortownicę i papier do pieczenia, ciasto zostawić do ostygnięcia.