Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis otrzymałam od prawdziwej „kurpiany” jakieś 5 lat temu. Od tamtej pory nie korzystam z innych przepisów bo nie ma takiej potrzeby. Oponki są absolutnie pyszne, mięciutkie i bardzo ładnie wyrastają. Robi się je szybko i równie szybko znikają :)
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1464
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 356
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 2008
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1464
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 356
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 2008
Składniki
Wszystkie składniki (oprócz smalcu i ziemniaków oczywiście :) ) należy zagnieść na gładkie ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowywać ciasto, ale niezbyt cienko (w innym przypadku oponki nie będą ładnie rosnąć) za pomocą szklanki o dużej średnicy wycinać oponki, a za pomocą kieliszka środek oponki.
W szerokim garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać smalec. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam po kilka oponek i smażę z obu stron na złoty kolor. Odsączam je z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym a po wystygnięciu obsypuję cukrem pudrem.
Aby smalec się nie „palił” stosuję trik, którego nauczyła mnie moja mama a zatem podczas smażenia oponek podrzucam do tłuszczu po kilka ziemniaczków, jak się zarumienią wyjmuję je i wrzucam kolejne. Można jeszcze dodać do ciasta kieliszek spirytusu, ale przy tym przepisie nie jest to koniecznie bo jeśli tłuszcz jest dobrze rozgrzany oponki smażą się bardzo szybko i nie mają czasu nim nasiąknąć.