Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prościutkie oponki serowe, które sprawdzą się w okresie karnawału. Stanowią smaczną alternatywę dla pączków i faworków na tłusty czwartek. Można je przygotować również bez okazji. Są tak dobre, że na jednej na pewno się nie skończy. Przepis na oponki pochodzi ze starego zeszytu babci Krysi, która słynęła z najlepszych ciast i deserów.
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1599
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 704
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 691
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 287
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1599
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 704
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 691
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 287
Składniki
Do miski przesiej mąkę z sodą oczyszczoną. Dodaj cukier.
Twaróg rozgnieć widelcem i dodaj do przesianej mąki. Następnie do miski wbij dwa żółtka i dodaj kwaśną, gęstą śmietanę. Składniki wymieszaj, następnie zagnieć dłońmi. Ciasto powinno mieć kleistą, gęstą konsystencję.
Wyrobione ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.
Szklanką wytnij okrągłe pączusie. W każdym z nich za pomocą kieliszka wytnij małe kółka.
Do garnka wlej olej, rozgrzej go do momentu, aż zacznie delikatnie skwierczeć. Oponki smaż na z dwóch stron na złoty kolor.
Usmażone oponki karnawałowe odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem udekoruj je cukrem pudrem.