Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zbliżają się Walentynki. Pomysłów na to w jaki sposób uczcić ten dzień jest wiele. Kwiaty, perfumy, biżuteria, książka dla ukochanej/ukochanego. Dużo tego, ale w gruncie rzeczy to banały. Może coś słodkiego i oryginalnego? Wiadomo, że do serca bliskiej osoby jest szansa trafić także poprzez żołądek. Moim patentem na kulinarną niespodziankę jest deser w postaci lekkich i puszysteych jak chmurki serowych oponek w kształcie serc. Taki prezencik z pewnością sprawi radość bliskiej osobie.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35740
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1220
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1761
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6045
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35740
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1220
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1761
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6045
        
        
                Składniki
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Wbijamy jajka, dodajemy zmielony twaróg i śmietanę. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą łyżki. Potem wyjmujemy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręką, podsypując lekko mąką. Ciasto nie powinno się kleić.
Dłonią rozpłaszczamy ciasto tworząc okrągły placek na grubość ok. 1 cm. Za pomocą większej foremki do wykrawania kruchych ciasteczek wycinamy oponki- serduszka. Dziurkę w środku każdej oponki wycinam za pomocą malutkiej nakrętki od olejku do ciasta. Do garnka wlewamy olej na wysokość ok. 8-10 cm. Gdy jest już dobrze rozgrzany łyżką cedzakową wkładamy oponki.
Smażymy na złoty kolor po max.3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy oponki do wystygnięcia. Układamy je na papierowym ręczniku, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Kiedy ostygną zabieramy się za ozdabianie serc przy pomocy pisaków cukrowych. Do dekoracji można także użyć zwykłego cukru pudru, a oponki i tak będą śliczne.
Życzę udanych wypieków i wyjątkowo słodkich Walentynek. :) Smacznego!