Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zbliżają się Walentynki. Pomysłów na to w jaki sposób uczcić ten dzień jest wiele. Kwiaty, perfumy, biżuteria, książka dla ukochanej/ukochanego. Dużo tego, ale w gruncie rzeczy to banały. Może coś słodkiego i oryginalnego? Wiadomo, że do serca bliskiej osoby jest szansa trafić także poprzez żołądek. Moim patentem na kulinarną niespodziankę jest deser w postaci lekkich i puszysteych jak chmurki serowych oponek w kształcie serc. Taki prezencik z pewnością sprawi radość bliskiej osobie.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10684
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6156
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13046
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4793
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10684
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6156
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13046
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4793
Składniki
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Wbijamy jajka, dodajemy zmielony twaróg i śmietanę. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą łyżki. Potem wyjmujemy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręką, podsypując lekko mąką. Ciasto nie powinno się kleić.
Dłonią rozpłaszczamy ciasto tworząc okrągły placek na grubość ok. 1 cm. Za pomocą większej foremki do wykrawania kruchych ciasteczek wycinamy oponki- serduszka. Dziurkę w środku każdej oponki wycinam za pomocą malutkiej nakrętki od olejku do ciasta. Do garnka wlewamy olej na wysokość ok. 8-10 cm. Gdy jest już dobrze rozgrzany łyżką cedzakową wkładamy oponki.
Smażymy na złoty kolor po max.3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy oponki do wystygnięcia. Układamy je na papierowym ręczniku, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Kiedy ostygną zabieramy się za ozdabianie serc przy pomocy pisaków cukrowych. Do dekoracji można także użyć zwykłego cukru pudru, a oponki i tak będą śliczne.
Życzę udanych wypieków i wyjątkowo słodkich Walentynek. :) Smacznego!