Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki z bitą śmietaną to raj dla każdego łasucha. Są lekkie, puszyste i wyjątkowo smaczne!
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 40
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 733
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 87
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 206
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 40
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 733
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 87
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 206
Składniki
ZACZYN: Mleko lekko podgrzewamy (nie może być gorące, aby nie sparzyć drożdży), następnie przelewamy je do pozostałych składników potrzebnych do zaczynu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.
CIASTO: W misce ubijamy żółtka z cukrem do białości, tak aby cukier nie był wyczuwalny w masie, kiedy weźmiemy ją między palce.
W rondelku na małym ogniu podgrzewamy mleko i masło, tak aby się w całości roztopiło.
Mąkę przesiewamy do miski, w której są ubite żółtka z cukrem i dodajemy wyrośnięty zaczyn.
Wszystkie składniki początkowo mieszamy łyżką. Później zaczynamy wyrabiać ręcznie lub przy pomocy robota z hakiem. W kilku partiach dodajemy podgrzane mleko z masłem nadal wyrabiając ciasto.
Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy do ciasta kieliszek spirytusu i jeszcze chwilę wyrabiamy, aby alkohol wchłonął się w ciasto.
Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie możemy wyjąć ciasto z miski na stolnicę. Całość lekko rozpłaszczamy i wycinamy szklanką pączki.
Wykrojone pączki kładziemy na ściereczce, przykrywamy drugą ścierką i w tym czasie rozgrzewamy olej.
Na rozgrzany tłuszcz (165-170 stopni) kładziemy pączki i smażymy z każdej z strony po około 2 minuty. Olej nie może być zbyt gorący, ponieważ pączki spalą się z zewnątrz, a w środku będą jeszcze surowe.
Usmażone pączki przekrawamy na pół i czekamy do ich całkowitego wystudzenia.
NADZIENIE DO PĄCZKÓW: Do miski miksera wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy cukier waniliowy , cukier puder i śmietan-fix. Ubijamy na sztywno.
Jedną połowę przekrojonego pączka smarujemy śmietaną, a drugą ulubionym smarowidłem (ja użyłam do tego dżemu śliwkowego).Obie połówki pączka łączymy ze sobą. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.