Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie i puszyste pączki nadziane budyniem które można upiec w piekarniku lub usmażyć
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 107
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 137
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 83
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 174
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 107
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 137
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 83
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 174
Składniki
Ciasto drożdżowe: Mąkę wsyp do misy, pośrodku zrób dołeczek, wkrusz do niego drożdże, dodaj łyżkę cukru, 3-4 łyżki ciepłego mleka i przysyp lekko mąką Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 15 min do wyrośnięcia W tym czasie żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę Do wyrośniętych drożdży dodaj ubite żółtka z cukrem i resztę ciepłego mleka Wyrabiaj ciasto robotem lub ręcznie przez ok. 15 min Następnie dodaj miękkie masło oraz olej i wyrabiaj ponownie ok. 10 min Ponownie przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości na ok. 60 min
Budyń: Połowę mleka zagotuj w garnku z dodatkiem cukru W drugiej połowie rozpuść proszek budyniowy Do gotującego się mleka wlej rozrobiony budyń i zagotuj na średnim ogniu cały czas mieszając Wyłącz ogień i dodaj miękkie masło, wymieszaj trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji Przykryj folią spożywczą w kontakcie i odstaw do wystudzenia
Ciasto drożdżowe c.d. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę lub blat i wyrabiaj przez kilka minut Podziel na porcje o wadze 60 g Każdą z porcji uformuj w kształt kuli zbierając ciasto do spodu i odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia Przykryj i odstaw do napuszenia na 30 min Upiecz pączki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 min (grzałka góra dół, na środkowej półce) Pozostaw do ostygnięcia * Tak przygotowane pączki możesz też usmażyć w gorącym tłuszczu.
Nadziewanie i dekoracja: Budyń przełóż do worka cukierniczego z końcówką do nadziewania lub do szprycy i nadziej pączki Nadziane pączki ozdób czekoladą lub lukrem i skórką pomarańczową