Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja babcia smażyła pączusie "bomby" kładzione łyżką na gorący olej. Robiła je często bo jak mawiała są szybsze w wykonaniu od tradycyjnych pączków. Do ciasta daję bardzo mało cukru, po to aby ciasto się nie paliło podczas smażenia.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9966
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8987
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6368
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9966
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8987
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6368
Składniki
Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do mąki, dodać resztę składników i wymieszać łyżką. Ciasto ma być dość rzadkie. Odstawić w ciepłe miejsc, miskę nakryć ściereczką. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Rozgrzać olej ( najlepiej w rondlu) i łyżką nadkładać porcje pączkowego ciasta. Potem smażyć na średnim ogniu. Obracać kiedy się zrumienią na drugą stronę. Wyjmować np. patyczkiem na ręcznik papierowy i odsączać z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone oprószyć cukrem pudrem, cukrem kokosowym lub tym co lubisz. UWAGA: orkiszowe są cięższe, moim zdaniem dłużej się smażą, ale są wilgotniejsze.