Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miałam kiedyś okazję i niewątpliwą przyjemność pracować z dziewczyną z Brazylii, od niej dostałam przepis na ciasto miodowe, które nieco przypomina nasz piernik.
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 236
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 45
Letni obiad bez tego dodatku nie istnieje! Ta uniwersalna przekąska to obowią...
Odsłon: 919
Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...
Odsłon: 51
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 236
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 45
Letni obiad bez tego dodatku nie istnieje! Ta uniwersalna przekąska to obowią...
Odsłon: 919
Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...
Odsłon: 51
Składniki
Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, ostudzić.
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. W misce wymieszać suche składniki ciasta. Następnie dodać kawę z mlekiem, wlać olej, miód i żółtka. Wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 22x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto. Piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Wystudzić.
Puszkę mleka skondensowanego włożyć do garnka z wodą, gotować przez 3 godziny do uzyskania karmelu. Wystudzić.
Ciasto podczas pieczenia rośnie tworząc górkę, którą należy ściąć ostrym nożem. Otrzymany równy blat ciasta posmarować ostudzonym karmelem. Odcięty kawałek pokruszyć, posypać po karmelu.