Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miałam kiedyś okazję i niewątpliwą przyjemność pracować z dziewczyną z Brazylii, od niej dostałam przepis na ciasto miodowe, które nieco przypomina nasz piernik.
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 606
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4368
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 606
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4368
Składniki
Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, ostudzić.
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. W misce wymieszać suche składniki ciasta. Następnie dodać kawę z mlekiem, wlać olej, miód i żółtka. Wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 22x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto. Piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Wystudzić.
Puszkę mleka skondensowanego włożyć do garnka z wodą, gotować przez 3 godziny do uzyskania karmelu. Wystudzić.
Ciasto podczas pieczenia rośnie tworząc górkę, którą należy ściąć ostrym nożem. Otrzymany równy blat ciasta posmarować ostudzonym karmelem. Odcięty kawałek pokruszyć, posypać po karmelu.