Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To zaskakujące ciasto Pastuszek łączy w sobie kruche ciasto z klasycznym sernikiem i masą budyniową. Owocowego akcentu dodaje konfitura truskawkowa, ale z powodzeniem możesz użyć dżemu morelowego lub różanej marmolady. Przygotowanie deseru wymaga nieco czasu, jednak do jego wykonania potrzebujesz proste i ogólnodostępne produkty. Być może obejdzie się bez wychodzenia na zakupy, a goście z pewnością będą zachwyceni słodką przekąską serwowaną do kawy.
Foremka: 23 x 33 cm
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Składniki
Aby przygotować kruche ciasto, oddziel żółtka od białek – białka odstaw na później. Na stolnicę przesiej mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone masło, skórkę cytrynową oraz żółtka i posiekaj składniki, aż powstanie kruszonka. Następnie zagnieć ciasto, podziel na dwie części, każdą uformuj w kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Pierwszą część ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj na kształt prostokąta i przełóż do blaszki (ok. 23 x 33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do pieca nagrzanego do 190°C na ok. 15 minut. Lekko zarumieniony spód wyjmij z piekarnika i ostudź. Drugą część ciasta podziel na kawałki i roluj je, aby powstały długie wałeczki (ok. 5 mm średnicy). Wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut. Kruchy spód i wałeczki możesz też upiec jednocześnie.
Aby przygotować masę serową, wyjmij wszystkie składniki z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj żółtka i miksuj po dodaniu kolejnego. Porcjami dodawaj śmietanę, a na koniec wsyp proszek budyniowy i dolej kilka kropli esencji waniliowej lub pomarańczowej – delikatnie wymieszaj szpatułką. W oddzielnej misce ubij białka (w sumie 6) na sztywną pianę i partiami dodawaj do masy serowej, ostrożnie wymieszaj, aby nie pozbawiać puszystości masy.
Na podpieczony, kruchy spód wyłóż połowę słoika truskawkowej konfitury, rozprowadź, a na to wylej masę serową i wyrównaj. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 175°C i piecz ok. 50 minut. Wystudź przy uchylonych drzwiczkach.
Przygotuj masę budyniową. W garnku umieść 400 ml mleka, miękkie masło i cukier. Podgrzewaj do rozpuszczenia masła i cukru. W miseczce rozmieszaj 100 ml mleka i proszki budyniowe, a gdy mleko w garnku się zagotuje, wlej budyniową mieszaninę i energicznie mieszaj. Gdy zacznie bulgotać, zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia. Dzięki przykryciu na powierzchni nie wytworzy się kożuch.
Na upieczony sernik wyłóż drugą część dżemu, rozsmaruj, po czym wylej ostudzoną masę budyniową (przed wyłożeniem możesz ją energicznie wymieszaj, aby uzyskać lepszą konsystencję). Wyrównaj wierzch, po czym ułóż wałeczki z kruchego ciasta.
Ciasto Pastuszek wstaw do lodówki do dokładnego schłodzenia, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.