Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna beza z delikatnym kremem na bazie śmietanki i mascarpone z dowolnymi owocami w moim wydaniu są to maliny, borówki i porzeczki. Naprawdę prosta w przygotowaniu a zachwyca jak zawsze swoim smakiem.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 467
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 225
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9599
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1111
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4443
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 467
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 225
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9599
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1111
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4443
Składniki
W misce ubijamy białka w temperaturze pokojowej. Kiedy zaczynają się pienić dodajemy stopniowo po łyżce cukru oraz szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach do momentu aż masa będzie sztywna, lśniąca i gładka bez wyczuwalnego cukru na samym końcu dodając mąkę. Następnie na blaszce kładziemy papier do pieczenia i odrysowujemy okrąg o średnicy 22-24 cm. Nakładamy bezę na równą wysokość tworząc koło. Na środku robimy zagłębienie to będzie nasze miejsce na krem a następnie łyżką od spodu do góry tworzymy wzniesienia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 100-110 stopni. Suszymy w nim bezę przez 2h.
Ja osobiście zostawiam bezę do wystudzenia a następnego dnia przygotowuje krem. W misce ubijam śmietankę 36% kiedy zaczynają powstawać wzory na śmietance dodaje mascarpone oraz cukier puder. Krótko ubijam aby otrzymać konsystencje kremu. Krem przekładamy na bezę na wierzchu układamy owoce i całość wstawiamy na 2h do lodówki.