Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne pierniki idealne dla alergików uczulonych na miód. Mięciutkie, przepyszne, karmelowe.
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 301
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1296
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 126
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 33
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 301
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1296
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 126
Składniki
Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy tylko zacznie się karamelizować po brzegach, zdejmujemy z ognia i lekko przechylamy na boki. W ten sposob cukier będzie się równomiernie rozpuszczać. Stawiamy z powrotem na ogień.
Gdy cukier nabierze pięknego bursztynowego koloru i zacznie pięknie pachnieć, zdejmujemy garnek z ognia. Ostrożnie, żeby się nie poparzyć, wlewamy powoli gorącą wodę i mieszamy masę najlepiej drewnianą łyżką. Uważamy, żeby nie było grudek.
Garnek stawiamy znowu na ogień i dodajemy masło. Mieszamy, aż się rozpuści. Wsypujemy sodę, sól i przyprawy, mieszamy. Uwaga: masa zacznie się pienić i podnosić. Garnek zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Do ostygnietej masy dodajemy jajko i stopniowo wsypujemy mąkę. Początkowo w garnku, później można wyjąć masę na stolnicę i dodawać mąkę. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące. Przez noc zgęstnieje i będzie elastyczne jak plastelina. Przykrywamy i zostawiamy na noc w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce.
Gotowe ciasto zagniatamy. Można je rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Albo odrywać małe kawałki i formować kuleczki. Kulki kłaść na foremkę zachowując odstęp. Podczas pieczenia pierniczki lekko się rozejdą i nabiorą typowej formy. Pieczemy około 15 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni. Wyjmujemy, gdy pierniczki są z wierzchu jeszcze miękkie, a pod spodem podpieczone.