Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas . Ja przygotowuje się do niech dużo wcześniej . Wcześniej robię i mrożę pierogi , uszka czy suszę owoce na kompot. A tym razem zrobiłam z synem pierniczki świąteczne . Moje pierniczki są miękkie , pachnące i pięknie przystrojone
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 247
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 188
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2682
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 247
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 188
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2682
Składniki
W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem , miodem , cynamonem oraz przyprawą do piernika . Staramy się nie dopuścić do wrzenia , ani zbyt wysokiej temperatury bo właściwości zdrowotne miodu zanikną . Róbmy tak aby margaryna się rozpuściła a wszystkie składniki rozpuszczą się mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia. Do głębokiej miski wsypujemy mąkę i sodę , szczyptę soli oraz wbijamy jajka . Do tych produktów wlewamy przestygniętą margarynę z dodatkami . Całość zagniatamy w jednolite ciasto . Jeżeli jest zbyt klejące to podsypujemy mąką . Ciasto dzielę na 2 lub 3 części w zależności ile jest miejsca na rozwałkowanie . Rozwałkowuję podsypując mąką na grubość około 4 mm . Używając foremek wycinam ulubione świąteczne kształty blisko , jeden piernik przy drugim . Wycięte ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni . Należy sprawdzać ciastka w trakcie pieczenia gdyż każdy piekarnik jest inny . Powinny one nabrać ładnego lekko brązowego koloru i nadal są miękkie - delikatnie twardnieją po wystudzeniu . Po wyjęciu z piekarnika ciastka rozkładamy . Nie układamy jedno na drugim. W podany sposób postępujemy do wykorzystania całego ciasta .
* Ciastka są gotowe do dekorowania na drugi dzień . * Dekorowane pierniczki zostawiłam do całkowitego wyschnięcia , po czym szczelnie zamknęłam w pojemniku. Cudownego czasu w przygotowywaniu pierniczków