"Piernik"
Składniki
- cukier, 1,5 szklanki
- mąka, 3 szklanki
- cynamon, 2 łyżeczki
- soda, 2 łyżeczki
- zsiadłe mleko, 2 szklanki
- kakao, 2 łyżki
- roztopiona margaryna, 0,5 kostki
Składniki
- cukier, 1,5 szklanki
- mąka, 3 szklanki
- cynamon, 2 łyżeczki
- soda, 2 łyżeczki
- zsiadłe mleko, 2 szklanki
- kakao, 2 łyżki
- roztopiona margaryna, 0,5 kostki
REKLAMA

Etapy przygotowania
1
Wszystko wsypać do miski, utrzeć dokładnie aby nie było grudek.
2
Piec około 1 godziny, 170°
3
Gdy ciasto będzie zimne, można przełożyć marmoladą i górę polać polewą czekoladową.
4
SMACZNEGO!!! :-)
Przepis w Waszym wykonaniu (16)
Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA

REKLAMA

Komentarze do przepisu (13)

REKLAMA

Ciasta

"Piernik"
karolinkakaja
do 30 min
5-6 osób
Składniki
- cukier, 1,5 szklanki
- mąka, 3 szklanki
- cynamon, 2 łyżeczki
- soda, 2 łyżeczki
- zsiadłe mleko, 2 szklanki
- kakao, 2 łyżki
- roztopiona margaryna, 0,5 kostki
Sposób przygotowania:
1
Wszystko wsypać do miski, utrzeć dokładnie aby nie było grudek.
2
Piec około 1 godziny, 170°
3
Gdy ciasto będzie zimne, można przełożyć marmoladą i górę polać polewą czekoladową.
4
SMACZNEGO!!! :-)
Właśnie upiekłam tego pierniczka i jest pyszny!!! I całe mieszkanie już pachnie dzięki niemu świętami;)
wyszło pyszne , delikatne i lekko wilgotne ciasto - rewelacja
Ja używam mąki tortowej z biedronki (taka niebieska) ale można użyć jakiejkolwiek np Poznańskiej czy Wrocławskiej. A blaszka to 35 X 12 czyli tzw keksówka :-)
A jakie są wymiary blaszki około 35x25 czy wąska podłużna foremka?
a jakie rozmiary blaszki