Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez piernika. Niestety, czasem trudno wygospodarować czas na jego przygotowanie zgodnie z tradycyjną recepturą. Z pomocą przyjdzie nam przepis na bardzo prosty piernik bez leżakowania, który można upiec w wigilijny poranek i zjeść ze smakiem na deser po uroczystej kolacji.
Forma 20x30 cm
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113063
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 787
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 588
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113063
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 787
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 588
Składniki
W rondelku umieść masło, miód, mleko, cukier, kakao i przyprawę piernikową. Podgrzej na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa się zagotuje, odstaw ją do przestudzenia.
Oddziel białka jaj od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę (mikserem na wysokich obrotach). Żółtka rozkłóć i wmieszaj do przestudzonej masy.
Partiami przesiej do masy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Cały czas miksuj powstające ciasto mikserem na niskich obrotach.
W ciasto wmieszaj szpatułą pianę z białek. Przelej je do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Wyrównaj.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 40-50 minut – do suchego patyczka. Przed podaniem pokrój piernik w kostkę i oprósz cukrem pudrem.