Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na świąteczny piernik. Pieczemy go bez dodatku kakao, więc swój kolor zawdzięcza użytej sodzie i dodatku miodu.
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 38
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 80
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11843
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 202
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 38
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 80
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11843
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 202
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sodę i przyprawę do piernika, mieszamy. W innej misce ucieramy żółtka z margaryną. Powoli dodajemy cukier i dalej ucieramy. Następnie do masy jajecznej dodajemy miód i śmietane. Zmniejszamy obroty miksera i miksujemy. Partiami dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika, nie przerywając miksować. Na koniec ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do ciasta. Łączymy delikatnie drewnianą łyżką. Pieczemy w 180 stopniach około 50-60 min do tzw. „suchego patyczka”.