Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W te święta zaskocz swoich bliskich niebanalną wersją piernika! Ciasto to będzie smakować wyśmienicie, jeśli do jego przygotowania użyjesz kefiru. Poznaj przepis na błyskawiczny piernik na kefirze!
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10122
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9171
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6538
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10122
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9171
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6538
Składniki
Zanim rozpoczniesz przygotowanie ciasta sprawdź, czy masz w domu wszystkie potrzebne przyprawy. Jeśli brakuje Ci którejś, to możesz je zastąpić 2 łyżkami kakao oraz 2 łyżkami przyprawy do piernika. My polecamy jednak użyć przypraw z przepisu powyżej — dzięki temu piernik będzie bardzo aromatyczny.
Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza (grzanie góra/dół).
Do miski włóż wszystkie składniki. Całość miksuj przez około 3-5 minut aż do uzyskania gładkiej masy.
Formę do pieczenia (np. o wymiarach 28 × 25 cm lub 27 × 27 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę na piernik, a następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piernik na kefirze piecz około 30-40 minut (poziom wypieczenia sprawdzaj patyczkiem — gdy po wbiciu długiej wykałaczki ciasto nie przyklei się do niej, oznacza to, że jest gotowe).
Upieczony i przestudzony piernik możesz ozdobić polewą czekoladową i kandyzowaną skórką z pomarańczy.