Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny piernik na piwie. Łatwy w przygotowaniu.
Składniki
Białka oddzielić od żółtek.
Margarynę ucieramy z cukrem następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy.
Do masy stopniowo wlewamy miód i dalej ucieramy mikserem na średnich obrotach, a następnie wsypujemy nasza przyprawę do pierników i dalej ucieramy.
Teraz wlewamy stopniowo piwo i dalej ucieramy mikserem na średnich obrotach. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni funkcja góra ,dół.
Mąkę połączyć z sodą i stopniowo wsypywać do naszej masy ,ucierając mikserem .
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do masy mieszając drewnianą łyżką z góry do dołu. Wylewamy do dwóch foremek keksówek ,tak do połowy każdej foremki. Foremki należy wysmarować margaryna i posypać mąka. Pieczemy w temperaturze 200 stopni funkcja góra,dół na środkowej półce przez około 27 minut po tym czasie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy zmniejszając temperaturę do 190 stopni przez 28 minut. Pamiętajmy pieczemy do suchego patyczka. Piernik możemy przełożyć ulubionym dżemem i polać polewą czekoladową. Zapraszam do obejrzenia przepisu na youtubie.