Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik pięknie wyrasta jest niezwykle pachnący i baaaaardzo smaczny, tylko przygotowanie trwa o wiele za długo.Ale z tej porcji wychodzi 2 duże pięknie pachnące ciasta.
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 114
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 144
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 166
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 88
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 114
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 144
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 166
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 88
Składniki
Miód, cukier i tłuszcz podgrzewam stale mieszając, aż składniki się połączą. Studzę i dodaję mąkę, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku oraz przyprawy. Dodaje posiekane bakalie, wymieszam i naczynie przykrywam plastykową folią i odstawiam na minimum 3 tygodnie w chłodne miejsce.
NIE DO LODÓWKI Blachę do pieczenia wykładam papierem, przekładam ciasto na wysokość 5 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C-200'C na 45 min.
Po upieczeniu studzę, zawijam ciasto w ściereczkę i odstawiam na ok 10 dni, aż zmięknie. Później piernik należy przekroić na 2 lub 3 warstwy i posmarować powidłami lub masą, a wierzch polać polewą.