Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik z czekoladą to klasyczny, świąteczny przysmak z dodatkiem wyrazistego i lekko pikantnego imbiru. Ciasto jest wytrawne, mocno czekoladowe i aromatyczne. Jednocześnie nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu i pracy. Wypiek nie wymaga długotrwałego leżakowania, a świeżość utrzymuje nawet przez tydzień.
wymiary formy: 35x12 cm
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22357
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14008
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4362
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43347
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 538
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 474
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22357
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14008
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4362
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43347
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 538
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 474
Składniki
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź.
Do miski wsyp mąkę, kawę, cynamon, goździki, sodę. Wymieszaj wszystko trzepaczką.
W osobnej misce utrzyj masło na puch. Dodaj cukier i maślankę, a następnie zmiksuj wszystko do uzyskania jasnej i puszystej konsystencji. Wbijaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich.
Dodaj miód i roztopioną czekoladę. Wymieszaj do połączenia.
Wsyp połowę suchych składników, a następnie połowę maślanki. Powtórz, dobrze mieszając po każdej porcji.
Ciasto wlej do keksówki o wymiarach 35x12 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piecz piernik z czekoladą przez 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj polewę.
Śmietankę podgrzej z cukrem do temperatury ok. 50 st. Celsjusza.
Gorącą mieszanką zalej pokruszoną czekoladę i odstaw na 5 minut. Wymieszaj i zalej nią wierzch ciasta.
Wstaw całość do lodówki do momentu stężenia polewy. Podawaj piernik pokrojony w plastry.