Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik z czekoladą to klasyczny, świąteczny przysmak z dodatkiem wyrazistego i lekko pikantnego imbiru. Ciasto jest wytrawne, mocno czekoladowe i aromatyczne. Jednocześnie nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu i pracy. Wypiek nie wymaga długotrwałego leżakowania, a świeżość utrzymuje nawet przez tydzień.
wymiary formy: 35x12 cm
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1733
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2253
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 136
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1368
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1733
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2253
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 136
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1368
Składniki
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź.
Do miski wsyp mąkę, kawę, cynamon, goździki, sodę. Wymieszaj wszystko trzepaczką.
W osobnej misce utrzyj masło na puch. Dodaj cukier i maślankę, a następnie zmiksuj wszystko do uzyskania jasnej i puszystej konsystencji. Wbijaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich.
Dodaj miód i roztopioną czekoladę. Wymieszaj do połączenia.
Wsyp połowę suchych składników, a następnie połowę maślanki. Powtórz, dobrze mieszając po każdej porcji.
Ciasto wlej do keksówki o wymiarach 35x12 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piecz piernik z czekoladą przez 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj polewę.
Śmietankę podgrzej z cukrem do temperatury ok. 50 st. Celsjusza.
Gorącą mieszanką zalej pokruszoną czekoladę i odstaw na 5 minut. Wymieszaj i zalej nią wierzch ciasta.
Wstaw całość do lodówki do momentu stężenia polewy. Podawaj piernik pokrojony w plastry.