Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten piernik, można zrobić na ostatnią chwilę. Nie potrzebuje leżakowania. Przełożyłam go masą marcepanową i powidłami, ale pyszny jest też z samymi powidłami.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 105
Polecam.
Odsłon: 1539
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1722
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 105
Polecam.
Odsłon: 1539
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1722
Składniki
Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie. Wymieszać. Następnie wbić jajka, dodać miód, olej i mleko. Zmiksować do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 35-40 minut. Zostawić do wystudzenia.
Przygotować masę marcepanową. Do miski wsypać mielone migdały, cukier puder, dodać wodę i ekstrakt migdałowy. Wyrabiać mikserem z hakami, jak zacznie się kleić, zagnieść rękoma. Uformować kulę. Następnie rozwałkować na prostokąt, wielkości ciasta.
Wystudzone ciasto, przeciąć wzdłuż na pół. Jedną część ciasta, posmarować powidłami. Na powidła wyłożyć masę marcepanową. Ja podzieliłam masę na trzy części i nakładałam w częściach, bo nie udało mi się przełożyć w całości. Robiłam pierwszy raz i nie mam jeszcze doświadczenia :) Na masę marcepanową wyłożyć powidła śliwkowe.
Przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta obciążyć i zostawić tak na około 4 godziny.
Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki, dodać olej i rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Gotową polewę wylać na ciasto.