Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki piernik z powidłami to chluba każdej gospodyni. Za każdym razem wychodzi miękki i wilgotny. Gwarantujemy, że będziecie wracać do tego przepisu nie tylko przy okazji świąt Bożego Narodzenia
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4489
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5913
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1373
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12715
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4489
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5913
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1373
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12715
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta piernikowego. Miód podgrzej w rondelku i odstaw na chwilę. Sodę rozpuszczoną wymieszaj wraz z kilkoma łyżkami letniej wody albo mleka. Jajka utrzyj wraz z masłem i cukrem na puszystą masę. Przesiej mąkę pszenną i dodaj do masy jajecznej.
W następnym kroku dodaj lekko podgrzany miód i przyprawę korzenną. Wymieszaj. Wlej też mleko i rozpuszczoną sodę oczyszczoną. Ponownie połącz wszystkie składniki, czyli zmiksuj krótko. W ostatnim kroku dodaj posiekane migdały, a następnie wymieszaj delikatnie szpatułką albo łyżką. Formę keksówkę wysmaruj masłem i przełóż ciasto.
Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Odłóż do ostudzenia.
Przygotuj polewę. Śmietankę zagotuj w rondelku i zmniejsz moc palnika do minimum. Teraz dodaj posiekaną czekoladę, mieszaj rózgą tak długo, aż polewa stanie się gładka i błyszcząca. W drugim rondelku podgrzej powidła śliwkowe, cały czas mieszając. Piernik przekrój na tyle części, ile chcesz. Przełóż je powidłami śliwkowymi i złóż. Teraz polej ciasto polewą czekoladową i odłóż do wystudzenia.