Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki piernik z powidłami to chluba każdej gospodyni. Za każdym razem wychodzi miękki i wilgotny. Gwarantujemy, że będziecie wracać do tego przepisu nie tylko przy okazji świąt Bożego Narodzenia
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 54
Polecam.
Odsłon: 938
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 275
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 112
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 54
Polecam.
Odsłon: 938
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 275
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 112
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta piernikowego. Miód podgrzej w rondelku i odstaw na chwilę. Sodę rozpuszczoną wymieszaj wraz z kilkoma łyżkami letniej wody albo mleka. Jajka utrzyj wraz z masłem i cukrem na puszystą masę. Przesiej mąkę pszenną i dodaj do masy jajecznej.
W następnym kroku dodaj lekko podgrzany miód i przyprawę korzenną. Wymieszaj. Wlej też mleko i rozpuszczoną sodę oczyszczoną. Ponownie połącz wszystkie składniki, czyli zmiksuj krótko. W ostatnim kroku dodaj posiekane migdały, a następnie wymieszaj delikatnie szpatułką albo łyżką. Formę keksówkę wysmaruj masłem i przełóż ciasto.
Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Odłóż do ostudzenia.
Przygotuj polewę. Śmietankę zagotuj w rondelku i zmniejsz moc palnika do minimum. Teraz dodaj posiekaną czekoladę, mieszaj rózgą tak długo, aż polewa stanie się gładka i błyszcząca. W drugim rondelku podgrzej powidła śliwkowe, cały czas mieszając. Piernik przekrój na tyle części, ile chcesz. Przełóż je powidłami śliwkowymi i złóż. Teraz polej ciasto polewą czekoladową i odłóż do wystudzenia.