Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym roku zamiast miodownika przygotuj piernikowca! Składa się z pysznych warstw ciasta pachnącego przyprawami korzennymi i delikatnie kajmakowej masy.
Wymiary: forma 36 × 24 cm.
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 76
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 69
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 76
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 69
Składniki
Zacznij od przygotowania blatów ciasta. Do garnka wlej mleko, dodaj kakao, masło, miód oraz obydwa cukry. Zacznij podgrzewać. Wtedy wsyp jeszcze przyprawę piernikową i podgrzej, aby wszystkie składniki się połączyły i wymieszały. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. Wtedy dodawaj pojedynczo jajka i miksuj tylko do połączenia.
W misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawaj partiami do wcześniej przygotowanej masy i miksuj na niskich obrotach. Ciasto przelej do formy o wielkości ok. 36 × 24 cm. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni Celsjusza na około 30 minut. Po wyciągnięciu, poczekaj aż ciasto się ostudzi. Wtedy przekrój je na pół, a następnie ostrym nożem lub specjalną linką do cięcia ciast, przetnij je wzdłuż. Dzięki temu uzyskasz 4 równe blaty.
Teraz zrób krem. Masę kajmakową zmiksuj na wysokich obrotach z jogurtem greckim. Żelatynę zalej zimną wodą i poczekaj aż napęcznieje. Wtedy podgrzej ją w kąpieli wodnej. Dodaj do niej 2 łyżki kremu, wymieszaj i całość przełóż do pozostałej części kremu. Dodaj przyprawę piernikową. Zmiksuj krótko.
Na spód wyłóż 1/3 części kremu, następnie połóż drugi blat, krem, trzeci blat, ponownie krem i przykryj całość ciastem.
Teraz przejdź do dekoracji. Ułóż na wierzch pokrojone owoce, odsączając je z zalewy. Posyp wszystko orzechami. Przełóż do lodówki, aby piernikowiec stężał.