Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli po świętach zostaną wam resztki piernika to warto jest zamrozić i zrobić z nich takie bajaderki. Smak śliwki i korzenny aromat przypomną wam świąteczną atmosferę!
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 137
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 164
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2573
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 137
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 164
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2573
Składniki
Jeśli piernik, który wykorzystujecie zawiera czekoladę lub powidła, zmniejszcie ilość dodawanych składników, aby nie był za słodki. Piernik mielimy na drobno. Ja robiłam to w malakserze, ale blender też się sprawdzi. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy dokładnie mielonego piernika, powidła i czekoladę. Zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Urywamy kawałek masy, robimy z niego kulkę i zgniatamy na płasko. Kładziemy śliwkę suszoną i zawijamy (jak knedla), aby powstała kulka ze śliwką w środku. Na talerz wysypujemy kakao i każdą kulkę obtaczamy w nim.
Bajaderki układamy obok siebie i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia będą już odpowiednio twarde.