Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wystarczy do kruchego ciasta dodać trochę przyprawy piernikowej, a będziemy mieć aromatyczne, pachnące świętami ciasto. Do ciasta możemy użyć gotowych jabłek – ja jednak zawsze przygotowuję je sama. Nie ma jak domowe :) Z dużą ilością jabłek - tak jak lubi mój mąż :)
Prosty do przygotowania, soczysty i pełen smaku pieczony boczek, który idealn...
Odsłon: 63
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 48
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 540
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 740
Prosty do przygotowania, soczysty i pełen smaku pieczony boczek, który idealn...
Odsłon: 63
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 48
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 540
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 740
Składniki
Z mąki, śmietany, cukru, przyprawy do piernika oraz margaryny zagniatamy kruche ciasto. Odstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na patelnię i chwilę podsmażamy. Dodajemy cukier, galaretkę cytrynową i mąkę ziemniaczaną - mieszamy i smażymy do momentu aż cała woda odparuje.
Tortownicę (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy połowę kruchego ciasta i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpieczone ciasto wykładamy masę jabłkową, a na górze kruszymy drugą połowę ciasta. Pieczemy ok. 45 min., aż kruszonka lekko się przyrumieni. Ciasto studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce. Posypujemy cukrem pudrem.