Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mus, ptasie mleczko na bazie czekolady Pierrot". Rozpływa się ustach.:)
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 709
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101471
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5980
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 709
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101471
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5980
Składniki
Masło i połamane czekolady rozpuszczamy ciągle mieszając w saganku o grubym dnie. Masę należy lekko przestudzić. Żółtka oddzielamy od białek, białka chowamy do lodówki. Żółtka mieszamy z kakao, ubijamy i dodajemy partiami lekko ciepłą czekoladę. Żelatynę wsypujemy do szklanki z grubego szkła i zalewamy 40 ml zimnej wody, odstawiamy. Mikserem ubijamy białka na bardzo sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy oba rodzaje cukru. Miksujemy aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Ubite białka stopniowo mieszamy bardzo delikatnie z masą czekoladową. Do napęczniałej żelatyny dolewamy 40 ml wody i rozpuszczamy podgrzewając ją w rondelku z ciepłą wodą.Studzimy. Tortownicę 15-16 cm wykładamy folią przezroczystą. Biszkopty delikatnie maczamy w mleku i wypełniamy spód tortownicy. Ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę powoli wlewamy do masy i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Gotową masę natychmiast przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki. Po chwili jak masa leciutko stwardnieje możemy lekko wcisnąć cząstki czekolady. Na koniec torcik posypujemy wiórkami czekolady. Schładzamy minimum 3 godziny.