Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pijani żandarmi to świetne ciasteczka na każdą imprezę – znikną z tacy już w kilka chwil. Wewnątrz znajdują się suto zakrapiane morele, ale świetnie sprawdzą się też śliwki, rodzynki czy inne. Z pewnością nie są to jednak słodkości przeznaczone dla dzieci.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 57
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4356
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 205
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 57
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4356
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 205
Składniki
Przygotuj nadzienie. Suszone owoce zalej alkoholem i zasyp cukrem. Zostaw do namoczenia na kilka godzin, najlepiej na całą noc, aby dobrze wchłonęły alkohol.
Przygotuj ciasto. W niewielkiej ilości ciepłego mleka rozpuść drożdże z łyżeczką cukru i odstaw na około 10 minut, aż mieszanka zacznie pracować. W misce połącz mąkę, sól, resztę cukru, rozpuszczone masło, jajko, resztę mleka i aktywowane drożdże. Wyrób ciasto do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne, a następnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-2 godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na stolnicę i krótko zagnieć, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wykrawaj koła za pomocą szklanki lub foremki. Na każdym kółku ciasta kładź łyżeczkę nadzienia alkoholowego. Zlepiaj brzegi na wierzchu i palcami lekko skręcaj łączenie, by powstał kształt przypominający warkocz. Gotowe ciasteczka odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pijanych żandarmów przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Wierzch ciasteczek posmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut do ładnego zrumienienia. Po tym czasie wyjmij i je i całkowicie ostudź.