Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 10-03-2020
Przepis na to ciasto zaczerpnęłam od mojej idolki w pieczeniu ciast - Siostry Anastazji :-) Ciasta z Jej przepisów zawsze smakują znakomicie.
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2077
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9661
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3342
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6780
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2077
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9661
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3342
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6780
Składniki
Przygotowanie biszkoptu: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, stopniowo dodając cukier i żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę z kakao. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 30-40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwrócić formę i rzucić biszkoptem o blat z wysokości ok. 40-50 cm. Włożyć biszkopt do formy i czynność powtórzyć. Biszkopt studzić w formie.
Przygotowanie masy budyniowej: Śliwki suszone pokroić na kawałki i zalać alkoholem, zostawić na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie przełożyć na sitko i odsączyć. Pozostały alkohol rozcieńczyć wodą - będzie do nasączania biszkoptu. Budynie ugotować w 500 ml mleka, dodać cukier do smaku i wystudzić. Masło utrzeć na pianę i stopniowo dodawać letni budyń. Do kremu wmieszać wymoczone śliwki. Masę podzielić na dwie części.
Przygotowanie polewy: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Czekoladę i masło rozpuścić w miseczce położonej na garnku z gotującą się wodą. Na koniec dodać śmietaną i tężejącą galaretkę. Wszystko dobrze wymieszać i wystudzić.
Przygotowanie ciasta: Biszkopt przekroić wzdłuż na trzy części. Dolną część nasączyć alkoholem ze śliwek i rozsmarować kremem budyniowym. Nałożyć drugi biszkopt i czynność powtórzyć. Ostatnią górną część ciasta również nasączyć i wylać na nią lekko tężejącą polewę czekoladową. Włożyć ciasto do lodówki na ok. 2 godziny. Na górę ciasta można zetrzeć białą czekoladę. SMACZNEGO!!!