Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek bananowy to prawdziwy rarytas dla wielbicieli egzotycznych owoców. Już w chwili pieczenia w cały dom wypełnia wspaniały aromat bananów. Są one ważnym składnikiem ciasta, ale też kremu i dekoracji. W sklepach dość trudno dostać galaretkę bananową, jednak z powiedzeniem można nią zastąpić cytrynową. Wówczas warto dodać do kremu sok z połowy limonki.
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 3021
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 3021
Składniki
Utrzyj całe jajka z cukrem (tylko do rozpuszczenia cukru – nie ubijaj na pianę). Zblenduj 3 banany. Dodaj 2/3 ilości powstałego musu do jajek. Upłynnij olej kokosowy. Połącz z masą bananowo-jajeczną. Przesiej do masy mąkę i sodę. Dokładnie wymieszaj.
Przelej ciasto do natłuszczonej, oprószonej mąką tortownicy o średnicy około 24 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstaw do lekkiego przestudzenia (nie może stężeć). Zmiksuj z serkiem mascarpone pozostałą część musu bananowego i około 1/3 płynnej galaretki.
Przekrój ciasto na dwa blaty różnej grubości. Ułóż cieńszy na dnie tortownicy. Rozsmaruj na nim połowę kremu z serka mascarpone. Ułóż na warstwie kremu grubszy blat i rozsmaruj drugą część kremu. Pokrój czwartego banana na plasterki i udekoruj nim wierzch ciasta. Ostrożnie (by nie naruszyć warstwy kremu) wylej na niego resztę galaretki. Wstaw placek bananowy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.